pl+48 71 794 01 27
·
kancelaria@tla-kancelaria.pl
·
Pon - Pt 08:00-16:00
Śledź nas na Linkedin

Podróże służbowe – pytania z webcastu

TLA Kancelaria > Inne > Podróże służbowe – pytania z webcastu

Podczas prezentowanego przez TLA webcastu najwięcej wątpliwości wzbudziła kwestia rozliczenia z pracownikiem posiłku, którego wartość przekracza kwotę należnej diety, wyartykułowana przykładowo przez jednego ze słuchaczy w następującym pytaniu:

  • Pracownik przekazał‚ do księgowości rozliczenie delegacji jednodobowej i przedstawił‚ fakturę za obiad. Zjadł‚ lunch w restauracji za na przykład 20 zł. Obniżamy dietę o 50% (obiad), co stanowi 15 zł diety. To jeśli faktura za obiad wynosiła 20 zł, a obiad w diecie to 15 zł, to nadwyżka 5 zł będzie przychodem dla pracownika?

W opinii TLA zapewnione pracownikowi podczas podróży służbowej wyżywienie (bądź zwrot jego kosztów) nie stanowi przychodu pracownika niezależnie od jego wartości. Takie stanowisko można argumentować poprzez:

  • wykładnię gramatyczną przepisów, gdyż dieta i zwrot kosztów niezbędnych udokumentowanych wydatków (na wyżywienie) to dwie odrębne kategorie dla rozliczania podróży służbowych, a
  • wykładnię celowościową, gdyż odnoszenie limitu diety do wydatków na zapewnienie wyżywienia (bądź zwrotu jego kosztów) komplikuje kwestie praktyczne – np. pracownik nie skupia się na zadaniach w podróży służbowej, ale poszukuje posiłku do limitu diety, aby nie płacić podatku od nadwyżki.

Niestety stanowisko sądów w tej kwestii nie jest jednolite:

  • zgodnie z pierwszym poglądem prezentowanym przez WSA pracodawca może dowolnie kształtować koszty wyżywienia pracowników w podróży i koszty te nie mają żadnego powiązania z wysokością diety wskazaną w rozporządzeniu, ponieważ wyżywienie pracownika jest realizowane w interesie pracodawcy i tym samym nie stanowi dla pracownika przychodu;
  • pojawiają się jednak wyroki NSA (np. wyrok z dnia 5 kwietnia 2016 r. sygn.. II FSK 416/14 lub wyrok z dnia 11 września 2015 r. sygn. II FSK 1516/13), w których sąd stoi na stanowisku, iż niezależnie od formy, w jakiej pracodawca zapewnia pracownikom wyżywienie podczas podróży służbowej, ze zwolnienia od podatku korzysta tylko ta część otrzymanego świadczenia związanego z wyżywieniem, która nie przekracza wysokości diety określonej w rozporządzeniu. Sama dieta ma służyć pokryciu zwiększonych kosztów wyżywienia podczas podróży, w stosunku do kosztów wyżywienia, które pracownik i tak musiałby ponieść w swoim interesie.

Powiązane wpisy

Najnowsze wpisy

„Benchmark forum – cz. 14” – jak liczyć ważność analiz porównawczych?
18 kwietnia 2024
Wyrok TSUE – uzasadnianie wypowiedzenia umowy na czas określony 
16 kwietnia 2024
Master File już z KKS-em – dlaczego nadal jest bagatelizowany? 
10 kwietnia 2024

Archiwa